I'M NOT THERE - MYSTINEN BOB DYLAN

lokakuuta 16, 2016 Unknown 0 Comments

Bob Dylanin kirjallisuuden Nobelin palkinnon saamista on vaikea ohittaa edes elokuvablogissa. Kaiken kaikkiaan hieno juttu. Dylan on tehnyt upean uran, ja kappaleensa puhuttelevat edelleen kaikenikäisiä. Radiokanavat ovat jälleen täydentäneet soittolistojaan laajasti vanhoilla folkin klassikoilla, ja nykypäivä on taas hiukan parempi paikka, ainakin hetken.

Bob Dylanin urasta kertova fiktiivinen I'm Not There -elokuva sopii nyt hyvin tähän tämän hetken hypetyksen joukkoon. Elokuva on vuonna 2007 julkaistu elämäkertaelokuva, jossa eri roolihahmojen ja näyttelijöiden kautta saadaan otetta Dylanin uran eri vaiheisiin. Muusikkoa esittävät nimekkäät näyttelijät kuten Cate Blanchett, Richard Gere ja Heath Ledger.


Elokuvan toteutus on mielenkiintoinen ja monipuolinen. Ei mielestäni millään tasolla perinteinen elämäkertaelokuva. Seitsemän eri tarinaa ja tasoa. Katsojallekin hivenen haastava elokuva. Pitää kyllä otteessaan erittäin mainiosti ja jättää jälkeensä paljon ajatuksia ja mystisyyttäkin. Haluaisin suositella tätä elokuvaa jo pelkästään siksi, että se on niin kovin kaukana siitä kerronnan tavasta, johon muusikkojen elämäkertaelokuvissa on totuttu.

I'm Not There on upea tulkinta vahvoilla näyttelijäsuorituksilla. Mielenkiintoisimman roolisuorituksen Dylanina tekee Cate Blanchett. Eniten kunniaa tästä kuitenkin haluaisi antaa ohjaajalle, Todd Haynesille. Mustavalkoista ja värikuvaa sekoittava teos kuuluu ehdottomasti musiikkielokuvien Must see -listalle.

Olen itse fanittanut Bob Dylanin musiikkia jo vuosikaudet. Nobelin palkinto oli pitkiin aikoihin yksi hienoimmista lukemistani uutisista. Minulle hän merkitsee eniten folk-musiikin saralla, mutta pitkä ja ansiokas ura on oikeutettu arvostukseen myös muutoinkin. Elämäkertakirja on jo pitkään hyllyssä odottanut lukemistaan (ajanpuutteen vuoksi), mutta eiköhän nyt viimeistään ole jo aika tarttua siihenkin.

I'm Not There katsottavissa Suomen Viaplayssa.

-Jenni